Avagy egy napra Díva leszek

Egy nap Díva leszek

Egy nap Díva leszek

Soha nem volt ennyire jó nőnek lenni

2019. január 24. - Bianca Terek

Felcsaptam egy Marie Claire Magazint, és a legelső cikk így kezdődik: "Soha nem volt ennyire jó nőnek lenni". 

Az utóbbi időszakban a női egyenjogúsággal kapcsolatos irodalom ér utol. 

Müller Péter Vallomás a szerelemről című könyvét olvasom. Ez az első kötete ami a kezembe került, és megtudtam belőle, milyen mélyen "nőpárti" ez az írónk. És mit mondjak, jól esik. Egy férfi, aki nyilvánosan szereti, és tiszteli a nőket, és felháborítja az egyenlőtlen bánásmód. 

Többször kitér rá, hogy a keresztény-zsidó kultúra, melyben most élünk mennyire férfi uralom alatt áll.

"Az asszony állat arra rendeltetett öröktől fogva, hogy a férfi uralkodjék felette, a maga feje után nem bírván cselekedni. Az asszonynak szüksége van férfira, nemcsak a szaporodás miatt, mint ahogy a többi állatnál van, hanem azért is, hogy uralkodjék felette, mivel a férfi a legerősebb az esze miatt, és erkölcsi tekintetében."- írja mindezt Aquinói Szent Tamás. 

Sok más idézetet is hoz Müller Péter a Bibliából és az európai kultúrkörből, mely mind a férfi felsőbbrendűséget taglalja:

Például Nietzsche : " A nőben nincs halhatatlan szellem. Csak a férfi teremtetett Isten képmására."

És még sorolhatnám. Már írtam róla, hogy nem tartom magam egy vad véresszájú feministának, de azért amikor  ilyen idézeteket olvasok az elkeserít.

Olyan családban nőttem fel, ahol a lányoktól is elvárták, hogy jól tanuljanak, és felnőttként az életben akár egyedül is megállják a helyüket. Nem nagyon találkoztam eddig hátrányos helyzettel azért mert nő vagyok, de tartok tőle, hogy csak azért, mert családi burokban élek, és a pályaválasztásom is szerencsés ebből a szempontból. És mert nincsenek szupervezetői ambícióim.

Ugyan sokfelől terjed az a hír, hogy a nemi viszonyok közt milyen nagy változás jött létre az elmúlt évtizedekben: egyre több család van, ahol az anya a családfenntartó, és apuka marad otthon vigyázni a kicsikre, hogy egy párból a nő viszi haza a jobb fizetést ez bizony a férfi önérzetét bántja, és így tovább. 

Hogy soha nem volt ennyire jó nőnek lenni - ez biztos, ha az elmúlt néhány évszázadot tekintjük. 

Hogy tanulhatunk, talán ez a legfontosabb, legalábbis az első elengedhetetlen lépcső. Nekem már a nagyanyáim is képzett nők voltak, számomra ez természetes. 

Úgy gondolom, hogy valójában az egyéniségnek kell meghatároznia, hogy ki hol foglalja el a helyét az életben. Teljesen mindegy, hogy nő vagy férfi, a kérdés az, hogy milyen a jelleme, a szorgalma, a hozzáállása a világhoz. A többi az előítélet. Persze a gyakorlatban rengeteg egyéb tényező, mint pl. a jó kapcsolatrendszer, az erőszakosság, a korrupció beleszólnak az adottságok világába, de ez tudomásul véve az ember tegye a dolgát. Aztán jut ameddig bír haladni és a körülmények megengedik. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egynapdivaleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr8914586974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása